Nie jedźcie do Gruzji !

Najstarsza kolebka Europejskiego wina , orzechy , oraz   niesamowita paleta smaków zawarta w warzywach które wręcz królują na gruzińskich stołach . Mięso pochodzące od zwierząt które spędziły większość swojego życia pasąc się na stokach  Kaukazu .
Góry Góry i jeszcze raz GÓRY .

Churchkhela
Boże jakie to dobre :O  .  ” ჩურჩხელა ” inaczej Churchkhela  czyli orzechy zatopione w syropie .

Ważna informacja dla Wegan i Wegetarian  : Nie ma szans byście chodzili głodni !           ale zacznijmy od początku. 🙂

Gruzja to kraj położony praktycznie w całośći w górach. Panuje tu  klimat śródziemnomorski , który sprawia iż warunki pogodowe panujące tutaj sprzyjają hodowli winogron, które kultywowane są od 8000 lat !! Proces produkcji Gruzińskiego  wina został uznany przez UNESCO za dziedzictwo narodowe . Jeżeli kiedyś widzieliście jak kobiety ugniatają grona stopami , to  w Gruzji nadal możecie przywołać owe wspomnienie gdyż nadal  istnieją miejsca  gdzie jest to praktykowane.

Niektóre gatunki czerwonego wina  są tak ciemne iż są nazywanem winem czarnym .
Jako jedno z najstarszych miejsc znanych ludzkosci z produkcji tego trunku ,  można by pisać i pisać i pisać … i się nie dopisać . Dlatego przybliżę wam jedynie dwa najpopularniejsze szczepy.

Najbardziej rozpoznawalny Szczepy Winogron Czerwonych to Saperavi  

saperavi-sul_bolo-saitistvis

                 Jest zdecydowanie najpopularniejszym szczepem wśród win czerwonych  Samo słowo “saperavi” oznacza dosłownie „dla koloru” . Najczęściej spotykamy wina wytrawne produkowane z tego szczepu . Sepravi to tak zwana Gruzińska klasyka , powstają z niej takie wina jak Akhasheni 

Wśród białych Szczepów Rkatsiteli

rkatsit 
            Jest rozpoznawalny na całym świecie. Pochodzi  z regionu  Kakheti , posiada jedno z najstarszych DNA wsród szczepów winorośli na całym świecie z historią sięgającą ponad 5000 lat , jest jednym z najwcześniej kultywowanych gatunków winogron na świecie.   W okresie Związku Radzieckiego stanowiło ponad 20% produkcji . Dosłowne tłumaczenie nazwy to „Czerwony Róg” .

Kuchnia 

Przyznam szczerze iż  będą osobą której  dietę najprościej opisać jako roślina z dodatkiem owoców morza, miałem pewne obawy co do kuchni Gruzińskiej którą wiele miejsc opisuje jako ciężko mięsną. Jakże pozytywne było moje zaskoczenie 🙂

Kuchnia gruzińska to potęga smaku świeżych warzyw , fasoli , orzechów , owoców . O ile u nas w Polskiej kuchni nie obędzie się bez powiedzeń  „Ziemniaczki zostaw ale chociaż mięsko zjedz” , o tyle w kuchni gruzińskiej panuje balans.

W Gruzji można znaleźć plantacje takich owców jak  kiwi  , berberys , kaki , figi , cytrusów , czy też arbuzów. Podniebienia owocożerców napewno zostaną zaspokojone wystarczy spojrzeć na zdjęcia lokalnych targów.

O ile wybór warzyw jest naprawdę ogromny , wśród tradycyjnych  dań kuchni Gruzińskiej królują Bakłażan z  Papryką .

Gruzja to również ogromny wybór serów i mięs, który pojawi się już za chwilę prezentując najbardziej rozpoznawalne dania kuchni Gruzińskiej

PURI ( პური ) – czyli gruziński chleb

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Mieliśmy okazję uczestniczyć w wypiekaniu Puri , czyli gruzińskiego pieczywa. Proces jest niesamowicie prosty , przynajmniej z założenia 🙂 Beczka w której rozgrzewamy temperaturę , beczee oblepiamy pieczywem od środka , zamykamy wieko i po chwili mamy .. CHLEB .

CZACZAPURI სულგუნი – jedno z bardziej rozpoznawalnych dań gruzińskich

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Pieczywo które według tradycyjnej receptury  nadziewane jest serem. Osoby które nie spożywają nabiału nie muszą się obawiać . wariacje pokrywają praktycznie wszystkie mozliwe warzywa . Przykładem jest czaczapuri Adżarskie z Fasolą. Dla odważnych instruktarz .

CZINKALI ხინკალი –  Gruzińskie Pierożki

CZINKALI  bardzo przypomina azjatyckie Dim Sum . W większości miejsc wydaje mi się iż spotkać można przede wszystkim nadziewane mięsem, natomiast jak nasze Polskie Pierogi czy też wspomniane DIM SUM , wariacjom nadzienia nie ma końca .

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Lobio ლობიო

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Kolejne typowe Gruzińskie danie . Kojarzycie fasolkę   po bretońsku ? Rzekłbym iż to taka gruzińska odmiana , w której zakocha się każdy wegetarianin. Główny składniki to czerwona fasola ,  Ostra lub łagodna, z różnymi dodatkami i przyprawami , wersja na słodko z orzechami włoskimi ukradła moje serce.  . Tak , Lobio po gruzińsku to właśnie czerwona fasola 🙂

Czurczele ჩურჩხელა  – kiełbasa orzechowa  na słodko

georgian-churchkhela-min-1

Kiedy  pierwszy raz ujrzałem czurczele i usłyszałem ich opis , nie do końca byłem wstanie pojąć … jarska kiełbasa na słodko ? Po spróbowaniu nie mogłem przestać objadać się , kosztując wszystkich możliwych wariacji . Czurczelele  nawleczone na nitkę orzechy oblane zagęszczonym sokiem z winogron lub karmelem … Mój Boże jakie to dobre !!  Na codzień stroniąc od wszelkich form cukru , w Gruzji czurczele rozpaliły moje żyły do czerwoności ,  jak dziecko w krainie słodyczy .  Był to zdecydowanie  najpyszniejszy rodzaj deseru jaki kiedykolwiek było mi dane kosztować .

Góry Góry i jeszcze raz Góry

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

          Gruzja zachwyca pięknem krajobrazu , przestrzenią , kolorami , poprostu zapiera dech w piersiach . Bardzo chętnie spędziłbym znacznie większą ilość czasu podróżując po tak malowniczych terenach chociażby samotnie. Ogrom przestrzeni która wygląda jak wyjęta z serialu „Gra o Tron ” .
Jak nie kochać przebywania w naturze kiedy naszym oczom przedstawiają się takie widoki.

Jest milion powdów by odwiedzić gruzję , która słynie z gościnności , ogromnych przestrzeni , najlepszego wina oraz kuchni która zachwyci każde podniebienie.
Zaryzykowałbym stwierdzenie iż jest to raj zarówno dla  ludzi na diecie roślinnej jak i mięsożerców 😉

Obecnie prowadzimy Zapisy na wycieczki do Gruzji w Sierpniu z wylotem z Okęcia.
Zapraszamy do kontaktu 732049310
lukaszbukryj@almatur.pl

 

 

 

Serdecznie polecam Bloga http://innagruzja.blogspot.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s